Greyhound racing

Sverige och svenskarna har mest en förkärlek till fotboll, ishockey och hästsporter som trav och galopp. Men det finns en annan sport som inte är lika uppmärksammad, och det är Greyhound racing eller hundkapplöpning som det också kallas.

Kort om dess historia

Just denna typ av hundkapplöpning ska ha sitt ursprung i England under 1870-talet. Det var i Hendon som det hela började, på en rak bana tävlade Greyhounds om vem som kunde springa fortast. Banor av rak karaktär blev dock inte särskilt långvariga, de utvecklades senare till ovala och runda, precis som de ser ut idag. Själva ”moroten” i dagens hundkapplöpning är jakten på haren, en mekanisk hare som hundarna jagar och som ger dem motivation att springa runt och i mål. Uppfinningen med haren kom till 1912 av Owen Patrick Smith som ville få ett stopp på dödandet av riktiga harar.

Greyhound racing är en stor sport i Australien, Irland, England, Nya Zealand och USA. Det är också en sport där det är mycket gambling och pengar inblandande.

Greyhound racing och spel i Sverige

I Sverige utövas denna sport i en mindre skala än övriga länder. Vi har totalt 11 olika banor som används för hundkapplöpning. Fyra av dessa är godkända för så kallat riksspel. Banorna kallas också för ”Greyhound Parks”. Man tävlar inte enbart med Greyhounds utan använder andra raser med. Whippet, saluki, afganer och andra inom vinthundsfamiljen är också med.

Att spela på Greyhound racing är inte som det var förut. För 7-8 år sedan gick det att satsa pengar på hundkapplöpning genom Svenska Spel, men under 2005 så avslutade de sitt samarbete med sporten. Idag måste man leta sig vidare till online betting och sidor som erbjuder det. Utbudet verkar dock vara ganska skralt och det finns bara hundkapplöpning från övriga världen att spela på, inte Sverige.