Populär gambling i USA

Vi har pratat kring gambling och mest rört vid casinospelen, men inte om andra spel om pengar. Lika som vi i Sverige har olika spel så har även USA gamblingspel i en stor variation. Men deras speltraditioner skiljer sig en del. Här kommer fakta om andra spel där pengar är inblandade.

Det som har kommit på tal är lotterier och att det var den första spelformen som kom in i USA. Denna spelform ligger oss också varmt om hjärtat. Det är inte så mycket att förklara egentligen.

”Sports betting” är ett samlingsnamn för alla de olika sporter som det finns att spela på i USA. Här kommer en del information om dessa.

Football

Här handlar det faktiskt inte om fotboll som det kanske låter, det är i stället amerikansk fotboll. Denna sport är en av de populäraste i USA. Sporten drar enormt mycket publik och tittarsiffrorna på tv är mycket höga. Den stora finalmatchen heter Super Bowl och spelas alltid på en söndag i slutet av januari, eller i början av februari. Det är en stor folkfest i samband med Super Bowl.

Det är dessutom en sport som det spelas mycket pengar på, om vilket lag som ska vinna den slutgiltiga matchen. Eftersom det är den största händelsen på året för många amerikaner så är det även mycket pengar som står på spel. Under 2013 års Super Bowl hade det spelats för över 98 miljoner dollar. Det motsvarar omkring 686 miljoner svenska kronor.

Baseball

Den andra sporten som amerikanerna älskar att se samt spela på. Den kallas för USA:s nationalsport, fast den har mindre publiksiffror än amerikansk fotboll. Det är dock en stor sport som många gillar att satsa pengar på.

Basketball

Basket och den största ligan NBA är en framstående sport i USA. Enligt statistik är basket den sport som har flest utövare. Här som i alla sporter ovan så är det mycket pengar i basket. Det satsas miljonbelopp på varje match. Särskilt på finalen i NBA.

Ice Hockey

Ishockey är en stor sport här i Sverige. Vi har en stor liga som heter SHL och vi exporterar årligen stora stjärnor till USA. Den största amerikanska ligan heter NHL. Hockey har inte alltid varit en populär publiksport. Under en lång tid så spelades det bara i de norra delarna av USA, men det har blivit en mycket större spridning under senare år. I samband med detta så kom även gambling in i bilden.

Några stora svenska exporter är: Peter Forsberg, Nicklas Lidström, Markus Näslund, Henrik Lundqvist, Börje Salming, Mats Sundin, Henrik och Daniel Sedin, Håkan Loob, Tommy Salo m.fl.

Som ni ser har lilla Sverige haft en stor export av spelare till USA och NHL. Säker har många som spelat om pengar vunnit med hjälp av någon svensk spelare.

Detta var en sammanställning av olika sätt att spela om pengar i USA. Till största del handlade det om sports betting men det är också det vanligaste. Sedan går det också att spela på olika nätbaserade bettingsidor. Där går det att satsa pengar på riktiga matcher eller på några datorprogrammerare spel. I Las Vegas är det vanligt med speciella rum som är helt tillägnade just sportspel. Där kan man följa alla ligor i ett och samma rum.