Svenska hockeyidoler och stjärnor

Vi har haft många bra hockeyspelare i Sverige som har spelat i vår egen hockeyliga eller som har flyttat över till andra som t.ex. NHL. Några av dessa legendarer kommer vi nu att berätta lite om.

Börje Salming

Börje Salming är född 1951 och är uppvuxen i en liten by utanför Kiruna. Börje räknas som en av de största hockeyspelarna genom tiderna. Han spelade hela 16 år i NHL. Svenska lag som han har spelat för är Kiruna AIF, Brynäs IF och AIK. Under sin proffskarriär som ishockeyspelare i NHL spelade han 16 år med Toronto Maple Leafs och resterande med Detroit Red Wings.

Tommy Salo

Tommy Salo är född 1971 i Surahammar. Han har varit en de bästa ishockeymålvakterna genom tiderna i Sverige. Tommy var målvakt i Colorado Avalanche, Edmonton Oilers och New York Islanders. Hans mest kända bedrift var benräddningen under straffläggningen i OS 1994 i Lillehammer. Tack vare detta så tog Sverige sitt första OS-guld mot Kanada.

Sven Tumba

Sven Tumba föddes 1931 i Stockholm och var en av den gamla skolans ishockeyspelare. Han spelade i svenska landslaget under en 10-årsperiod och var med i fyra stycken OS-evenemang. Tumba som han kallades för sägs vara den första svenska hockeyspelare som prövade lyckan i NHL. Han testspelade för laget Boston Bruins 1957 och blev erbjuden ett spelarkontrakt. Tumba tackade dock nej på grund av att han inte skulle få fortsätta att spela i det svenska landslaget. Sven Tumba var också en av de eldsjälar som introducerade golfen i Sverige under slutet av 60-talet.